Навіщо потрібна комп’ютерна діагностика автомобіля?

Всі сучасні автомобілі оснащені різними електронними системами, які спрощують процес керування авто.
Але вести самостійний контроль за електронікою неможливо, отут і приходить на допомогу комп’ютерна діагностика автомобіля.
Що вона є?

Комп’ютерне діагностування автомобіля – це процес, у якому зчитуються програмні коди всіх електронних систем автомобіля. Допомагає дилерський сканер – спеціально обладнаний комп’ютер. Такий метод існує вже досить довгий час, він встиг удосконалитися, тому без проблем може засікти навіть незначні зміни в роботі автомобіля.
Усі дані про системи автомобіля відображаються на дисплеї сканера у реальному часі. Одночасно можна просканувати до чотирьох систем автомобіля. Комп’ютерна діагностика в ході дослідження автомобіля може не лише зчитувати, а й паралельно змінювати деякі показники для посилення потужності та вдосконалення авто – це називається чіп-тюнінгом.
У цьому випадку часто переналаштовують блок управління, підганяють його під комплектацію авто. У процедуру входить корекція неодруженого ходу авто, регулювання систем палива. А якщо встановити сучасні плагіни, то можна переналаштувати електронну систему так, що вона працюватиме як система в оновлених версіях цієї моделі авто.
Комп’ютерну діагностику в основному проводять у тих випадках, коли на панелі приладів загоряються незрозумілі значки, або бортовий комп’ютер починає вибивати невідомі помилки або просто перестає реагувати на команди. Також можуть виникати проблеми не лише з панеллю керування, але й з електронікою в салоні авто, що також допоможе виправити діагностику.
Як відбувається процес комп’ютерної діагностики?
Дилерський сканер (переоснащений ноутбук) підключають до бортової системи автомобіля. Після підключення запуск певної програми залежить від неполадки. Програма зчитує коди даного вузла, які розшифровують фахівці вже за допомогою інших програм. На основі проведених досліджень визначають метод усунення проблеми, виправляють дрібні неполадки або видаляють систему повністю і встановлюють нову.
Діагностику авто можна розділити на безліч підпунктів: це діагностика бортових систем, електроніки, двигуна і навіть ходової частини тощо.
Найчастіше користується попитом діагностика двигуна, коробки передач та підвіски. Іноді трапляється, що при їзді помітні значні зміни в роботі двигуна, ходової частини або трансмісії автомобіля, але при зовнішньому огляді всі деталі цілі та неушкоджені, немає підстав припускати, що сталася поломка. У таких випадках і доводиться використовувати комп’ютерну діагностику, адже не завжди можна оцінити стан певних елементів лише за одним зовнішнім виглядом.

Comments are closed.